Sorry, this entry is only available in Macedonian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Новинари за човекови права во рамки на проектот „Информации, факти и проверки“, а со цел да понудиме информации за начинот на третирање на темата од страна на медиумите во Северна Македонија и регионот таргетиравме неколку медиуми во кои по клучни зборови дојдовме до анализата за третирањето на темата.

За таа цел беше развиена рамка за кодирање за анализа на содржината и ја опфати следнива  структура: повод за третирање на темата, темата, географска припадност на субјектот, однос на новинарот кон темата и субјектот, соодветна употреба на терминологијата, видот на настанот, текстуалната опрема (фотографија, графика, снимка, тон)  жанрот, односот на субјектот со објектот и изворот.

Анализата на медиумите кои третираат тероризам и насилен екстремизам како тема може да ја најдете на следниот линк АНАЛИЗА НА МЕДИУМИ.

 

Проектот „Информации, факти и проверки“ е субгрантиран од програмата „Градење на отпорноста на заедниците кон насилниот екстремизам во Западен Балкан“, имплементиран од Форум МНЕ и неговите партнери, а со финансиска поддршка на Европската унија (Инструмент за граѓанско општество и програма за медиуми 2016-2017, Консолидирање на регионални тематски мрежи на граѓански организации, EuropeAid/154870/DH/ACT/Multi) и Министерството за јавна администрација на Црна Гора.