Меѓународниот ден на исчезнатите деца, кој се одбележува глобално на 25-ти мај секоја година, е посветен на привлекување внимание на илјадниците деца кои исчезнуваат годишно ширум светот. Денот има за цел да ги истакне напорите направени за пронаоѓање и повторно обединување на овие деца со нивните семејства, да промовира мерки за заштита на децата од киднапирање и експлоатација и да им оддаде почит на оние кои се закрепнати. Служи како обединет напор за подигање на свеста, споделување знаење и застапување за безбедноста и благосостојбата на сите деца.

Одбележувањето на Меѓународниот ден на исчезнатите деца започна во 1983 година, по повод годишнината од исчезнувањето на шестгодишниот Етан Патц, кој исчезна на пат кон училиште во Њујорк во 1979 година. Овој ден првично беше признат во САД и оттогаш се здоби со меѓународно признание. Тој ја симболизира глобалната посветеност за решавање на проблемот со исчезнатите деца и служи како потсетник дека потрагата по безброј исчезнати деца ширум светот продолжува.

Новинари за човекови права во своите настојувања за подигнување на свесноста од ризикот од исчезнување на децата е дел од меѓународната кампања за одбележување на глобалната акција на Меѓународниот центар за исчезнати и злоупотребени деца .

Само колку за илустрација, во Европа, 250.000 деца се пријавуваат како исчезнати годишно – тоа е еквивалентно на исчезнување на едно дете на секои две минути.