Клима Тракер ги повикува сите заинтересирани да се приклучат кон камањата  “Да останеме под -1,5!” преку пишување текстови на оваа тема. Две најуспешни теми ќе бидат наградени со целосно финансирана стипендија за време на Климатските преговори во мај, во Бон, Германија!

Клима Тракер бараат млади автори од целиот свет кои сакаат да направат големо влијание во нивните земји, пишувајќи за потребата да останат под 1,5 степени затоплување и начините на кои можеме да ја достигнеме таа цел, преку  100% обновлива енергија, природни решенија за климата  и нулти фосилни горива и нивното влијание.

Треба да ги потсетиме владите и носителите на одлуки дека можеме и мораме да останеме под 1,5 степени на затоплување. Потребна е транзиција до 100% обновлива енергија и поттикнување на природни климатски решенија, како што се пошумување и заштита на шумите. Интересите на индустриите за производство на фосилно гориво и биогорива се обидуваат да го одложат дејството, но мораме да дејствуваме сега!

Приклучи се кон Климатскиот тракер и напишете за иднина под 1,5 °!

Двата најдобри текста ќе бидат наградени со пат во Бон, Гермнанија, каде ќе имате можност да сведочите од климатските преговори на ОН во мај 2018 година. Таму ќе добиете обука за климата и новинарството од Climate Tracker, ќе присуствувате на меѓународните преговори за климата и ќе запознавате неверојатни луѓе од секаде во светот! Не пропуштајте ја оваа шанса!

Еве што треба да направите:
Помеѓу 1-ви и 23-ти март, треба да напишете статија за тоа зошто мораме да останеме под 1,5 степени затоплување и како можеме да го постигнеме тоа.

До 23-ти март мора да објавите статија во медиумите во вашата земја или регион. Тоа може да биде весник, списание, веб-страница за вести и сл. Откако ќе ја објавите вашата статија, осигурајте се дека сте ја линкувале до Клима Тракер, преку нивната апликација.

Клима Тракер ќе ги ревидира статиите поднесени преку апликацијата, ќе ви даде повратни информации и совети и ќе ги избере најдобрите текстови. Двата најдобри текста ќе добијат потполно финансирано дружење во Бон, Германија за состанокот на UNFCCC.

За да ви помогне да пишувате за овие прашања, Climate Tracker подготви информативен раководство, веб-сајт со експерти и ви дава помош и повратни информации за тоа како да испратите до уредниците, да добиете напис објавен или да дознаете повеќе за климата во вашиот регион. За да бидете во тек со деталите на програмата, редовно проверувајте ја апликацијата.

Линкот до повикот е тука.