Денес се одбележува Глобалниот ден за миење раце, кој има за цел да ја подигне свеста за значењето на миењето раце. Редовното миење раце е единствениот најважен хигиенски чекор во борбата против ширењето на бактерии и други бактерии – вид што може да доведе до стомачни тегоби, настинка, грип и други сериозни здравствени проблеми. Ова е местото каде што хигиенското миење раце, сапун за раце и средство за дезинфекција на рацете играат важна улога.

Само колку за потсетување Во текот на пандемијата, 3 од 10 луѓе на светско ниво, немаа пристап до проточна вода во домот. Ова стави над 2.3 билиони луѓе во зголемен ризик од КОВИД-19 и други инфекции, поради неможноста за одржување хигиена на рацете. За да се достигне универзална хигиена во овие делови, прогресот мора да се забрза барем за четири пати.

Со моменталната стапка на прогрес, само 78% од од луѓето ќе имаат пристап до
проточна вода до 2030г, оставајќи 1.9 билиони луѓе без можност за одржување
на хигиена на рацете.

Одржувањето на хигиена на рацето е прескокнато во многу национални политики. Ова води кон масивен недостаток на финансирање и човечки ресурси за имплементирање на прогамите. Иако КОВИД-19 донесе огромно внимание кон важноста на одржување хигиена на рацете, системите мора да бидат одржливи и да превенираат идни епидемии.

Едукативните програми самостојно, малку веројатно ќе придонесат промена на однесувањето. Програмите за промената на однесувањето мора да ги променат приоритетите и да се фокусираат на одредниците за миењето раце, наместо единствено на едукација. Програмите мора да се донесат во одреден временски период и да комбинираат различни механизми на споделување.

Незамисливо е во 21 век децата на училиште да немаат пристап до вода и сапун за одржување на хигиената на раце, вработените да немаат непречен пристап до вода на работа, а уште помалку дома. Затоа мора да се превземе заедничка акција за да  се направи чекор напред кон одржувањето на хигиена на рацете.

Новинари за човекови права, како организација која работи на пристап до вода и санитација, лична хигиена и менструално здравје, ги повикува сите општествени чинители да преземат мерки во континуирано одржување на хигиена на рацете и тоа преку непречен пристап до вода и средства за лична хигиена.

Истовремено од Новинари за човекови права повикуваат граѓаните да ги спроведуваат неопходните активности за одржување на чисти раце. Истражувањата на оваа тема покажуваат дека најприсутни се шест оправдувања што луѓето ги изговараат најчесто за немиење на рацете (и зошто грешат).

  1. Не сум бил никаде

Дури и ако сте биле дома цело утро, ќе соберете бактерии на вашите раце без да го знаете тоа. Дали сте знаеле дека бактериите можат да преживеат на тврди површини од неколку часа до неколку месеци, така што телефонските тастатури и слушалки, рачки на вратите, далечински управувачи на ТВ – секоја површина што луѓето редовно ја допираат може да биде жариште за трансфер на бактерии.

2. Не изгледаат валкани

Секојдневната нечистотија и почва можат да носат секакви бактерии. Така, секогаш е добра идеја да ги миете рацете кога изгледаат валкани. Но, што е со микроскопските организми што не можете да ги видите?

Во нашата секојдневна рутина постојано собираме бактерии, особено после одење во тоалет или подготвување храна. Затоа, важно е да знаете кога да ги миете рацете и да бидете во можност да го направите тоа правилно.

3. Премногу сум зафатен

Во гужва сте? Непрекинувањето за миење раце, особено по одење во тоалет, може да ве чини повеќе. Норовирусот, на пример, предизвикува во просек четири пропуштени денови на работа. Тоа е една од најчестите причини за болест и дијареа и се шири главно преку контакт со заразено лице. На пример, едноставно ракување со раката.

4. Заборавив

Со толку многу работи, лесно е да се заборави за миење раце. Затоа обидете се да го направите тоа рутина за да стекнете навика. Оставете си белешка, нацртајте на рака, поставете потсетник на вашиот телефон или напишете ја оваа листа додека не се залепи:

Измијте ги рацете со рачен сапун или рачно миење пред:

Јадење или подготвување храна
Облекување на рана или давање лекови
Подигање бебе или доенче
Менување пелена

Измијте ги рацете после:

Ракување со храна
Менување пелена или одење во тоалет
Контакт со телесни течности (крв, плунка, повраќање, итн.)
Ракување со животни и миленичиња
Празнење на кантата
Да се ​​биде во градината
Конечно, измијте ги рацете секогаш кога изгледаат валкани, или ако некој друг во куќата е лошо.

5. Не сум близу сапун и вода – користете средства за дезинфекција на раце

Надвор и околу? Добра идеја е да носите средства за дезинфекција на раце Детол за да ви помогне да убиете 99,9% бактерии – корисно ако сакате попат нешто да каснете  или сте биле во јавен превоз.

6. Микробите се добри за имунолошкиот систем

Точно, одредена инфекција ќе помогне да се стимулира нашиот имунолошки систем, со што ќе се спречи повторно да се разболиме од истата инфекција, но тоа не е секогаш случај (на пример, труење со храна). Општата изложеност на бактерии, исто така, нема да ве заштити од специфични инфекции.

Од милијардите микроорганизми со кои доаѓаме во контакт секој ден, многу малку се сериозно штетни. Затоа, дајте му на имунолошкиот систем помошна рака и измијте ги рацете – кога треба.

(Пренесено од ТЕХТ.МК -А. Накова)